Gyurmázás: (ön)fejlesztés és játék egyben

Nincs olyan gyerkőc a világon, aki ne imádná gyúrni és dögönyözni ezeket a színes és illatos kis „gombócokat”. De mitől olyan különleges és minek köszönheti töretlen sikerét már évtizedek óta?

A gyerekek fantáziája végtelen, kreativitásuk pedig szinte határtalan. A gyurma éppen ezért tökéletes eszköz arra, hogy valóra váltsák képzeletüket, hiszen valódi, kézzel fogható tárgyakat alkothatnak, így nagyobb élményt nyújt nekik az elkészítési folyamat, mint mondjuk a rajzolásnál, vagy festésnél.

De tudtál róla, hogy a gyurmázás jóval több egy egyszerű szórakozásnál? Mikor gyermeked gyurmával játszik, egyúttal képességeit és ezáltal önmagát is fejleszti! 🙂

Nagyszerű, nem igaz?

Nézzük, mi mindent fejleszt pontosan a gyurmázás:

A kreativitást: minden olyan játék, amely közben egyedi, saját ötleteit valósítja meg – nagymértékben fejleszti kreativitását.

A megfigyelőképességet: minden alkotását, amelyet gyurmából készít, valamilyen minta alapján másol. Tanulmányozza az apró részleteket, majd másolja őket, elkészíti a választott tárgy mini változatát.

A memóriát: amikor emlékezetből alkot, maga elé kell képzelnie az adott tárgyat, így aktívan használja és erősen megdolgoztatja memóriáját.

A szépérzéket: a gyurmázás is egyfajta alkotási tevékenység, melynek során alakul és fejlődik a gyerekek szépérzéke. Így válnak később egyre kritikusabbá saját műveik iránt.

A finommotorikát, kézügyességet: gyurmázás közben folyamatosan fejlődik a gyermek kézügyessége. A gyúrás, sodrás, egymáshoz illesztések és tapasztások hatására erősödnek a gyermek tenyerének izmai, az ujjai és a csuklója is.

Az arányérzéket: a gyermek igyekszik pontosan leutánozni a kiszemelt tárgy arányait. Ha túlságosan eltérő méretben alkot meg egy-egy részletet, újra próbálja és addig kísérletezik, amíg pontosan nem sikerül.  

Megosztom ezt a bejegyzést:

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Figyelmedbe ajánljuk