Nem harap a zöldség! Hogyan érjük el, hogy a gyermek megegye a zöldségeket?

A zöldségek vitaminokban, ásványi anyagokban és rostokban gazdagok, így kiemelten fontos szerepük van gyermekünk egészséges fejlődésében.  
A valóságban viszont sokszor azt tapasztalhatjuk, hogy a gyerkőcök és a zöldségek között valahogy még sincs akkora barátság. Nem eszi meg, eltolja maga elől, vagy csak egyszerűen otthagyja a tányér szélén.

Mi ennek az oka és mit lehet ellene tenni?

1.) A legfontosabb dolog, hogy légy kitartó! Nem kell hisztizni, kényszeríteni, sem erőltetni ezeket a falatokat, mert ha a gyerek még nem áll készen rá, akkor sem fogja megenni, ha te fejen állva könyörögsz neki a konyhapadló közepén. 🙂 Egyszerűen csak ne add fel az első pár alkalom után, folyamatosan kínálgasd neki az új ízeket. Egy-egy étellel akár 10-15 alkalommal is meg kell kínálni őket, mire végre megkóstolják azt. Először csak kis, szinte észrevehetetlen mennyiségben tedd elé, majd ha látod, hogy elfogy a tányérról, akkor fokozatosan növelheted az adagokat.

2.) Ha nyers formában továbbra sem eszi meg a zöldségeket, kipróbálhatod a grillezést, vagy a rántott zöldségeket (karfiol, brokkoli, cukkini, gomba, stb.).

3.) Az álcázás művészete! Ha semmiképp sem tudod rávenni őt, hogy egész formájában megegye a zöldségeket, rejtsd el őket az ételben. Turmixolj, készíts belőlük levest, vagy olyan ételeket, amelyekben elbújik a színük és az ízük sem túl intenzív.

4.) Hívd segítségül a szószokat! A gyerekek szeretnek tunkolni. Készíts a párolt, sült, vagy grillezett zöldségek mellé sajtmártást, vagy paradicsomszószt. Hátha így jobban elfogadja és szórakozva megeszi.

5.) A színek kavalkádja segíthet! A gyerekek nem szeretik, amikor csupa zöld szín kerül a tányérra. Így alapból meg sem akarják kóstolni az ételt. Ha többféle szín található a tányérjukon, már nincs abszolút tagadás. Sárgarépa, paradicsom, kaliforniai paprika, uborka, meg amit még otthon találsz…

6.) Díszítés, avagy hogyan tedd a szemnek is kívánatossá az ételt. Ha például egy sima szendvicsről van szó, díszítsd ki az egész tányért. Alkoss mondjuk egy aranyos arcot a hozzávalókból.

7.) Fontos a szülői példamutatás! Ha látja, hogy anya és apa is megeszi, nagyobb lelkesedéssel fogja a gyerkőc is megkóstolni. Az is segíthet, ha bevonod a gyereket az ételek elkészítésébe, esetleg együtt mentek vásárolni.

Megosztom ezt a bejegyzést:

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Figyelmedbe ajánljuk