Családegyesítő elfoglaltságok

A családi köteléknek hatalmas értéke van! Ez egy mély és fontos kapocs a családtagok közt, amely egy életen át végigkísér.

Ennek a köteléknek megalapozására és elmélyítésére hoztunk nektek pár kedves elfoglaltság tippet az együtt töltött őszi hétvégékre:

Közös sütés-főzés:

A főzésnek pozitív terápiás hatása van. 😊 Csökkenti a stresszt, nyugtatóan hat az emberekre és közben még a családi kapcsolatokat is erősíti, ha megosztjátok egymás közt a feladatokat. A közös főzések alkalmával összekovácsolódik a család és a gyerkőcök játszva tanulnak meg egy rakás hasznos, új információt. Az étel elkészítésében való részvétel segíthet az önbizalom növelésében, valamint az egészséges táplálkozási szokások megalapozásában is.

Néhány ötlet, hogy milyen feladatokat bízhatunk a legkisebbekre:
– palacsinta tésztájának összekeverése
– saláta levél összetépkedése
– hozzávalók kimérése
– hozzávalók összeöntése
– tészta összegyúrása
– sütemény díszítése

Mozi est (vagy délután):

Az elképzelés egyszerű és igazán könnyen kivitelezhető. 😊 Válasszatok egy mesét vagy filmet, mindenki hozzon egy pohár üdítőt és nasit, helyezkedjetek el kényelmesen a kanapén vagy párnák közt a szőnyegen és indulhat a vetítés!
A közös TV nézés, mint családösszetartó szabadidős tevékenység, valószínűleg az egyik legrégibb családi hagyomány, melynek igazán meghitt és kellemes hangulata van. Nézhettek együtt aranyos rajzfilmeket, mókás családi vígjátékokat, vagy akár ismeretterjesztő dokumentumfilmeket is.

Karaoké:

Nem kell hozzá más, csupán elindítani a YouTube csatornán egy jól ismert zene feliratos, karaoke verzióját és már lehet is hangosan énekelni a kedvenc slágereket. 😊
A cél, hogy a gyerkőcök jól érezzék magukat és kialakuljon pár kedves, maradandó emlékük erről a közös családi szórakozásról.

Sportolás:

A közös sportolás is erősítheti a köteléket a családtagok között. Ez különösen akkor igaz, ha olyan sportágat találunk, amit csapatban vagy többen is lehet űzni egyszerre. Ilyen lehet a futás, foci, kosárlabda, tenisz vagy akár az úszás. Bármelyikőtök is választ sportot, legyetek egymással sportszerűek és ha kell, segítsetek egymásnak.

Kertészkedés:

A gyerekek ösztönösen szeretik a természetet. Készségesen gondozzák a kerti növényeket, szeretnek segíteni a szülőknek, nagyszülőknek a termények betakarításával vagy éppen a veteményezéssel, mert ők igazából játékként fogják fel és élvezik is ezt a fajta tevékenységet.
Később pedig minden megszerzett kerti tudás a hasznukra válik, hiszen megismertetjük őket nap, a föld, az időjárás és a természet kapcsolatával. Mindeközben pedig tartalmas és értékes időt tölthetünk együtt, mint család.

Családi fotók nézegetése:

A családi fotóalbum közös nézegetése gyönyörű gyerekkori móka, mely során nem csupán a csemeték szórakoznak, de a szülők kimondottan szerencsésnek és boldognak érezhetik magukat tőle. Felszínre hozza a kedves, régi emlékeket és érzelmeket. A képek láttán emlékezünk rá, hogy mennyire szeretve vagyunk és hogy mekkora szükség van ránk a családban.

Történetmesélés:

A történetmesélés és hallgatás fontos emberi igény. A gyerkőcök imádják a családi történeteket hallgatni. Mesélj csemetéidnek saját gyerekkorod élményeiről, a nagymama vagy nagypapa, de akár a dédszülők életéről. Mesélhetsz vicceket, humoros vagy misztikus történeteket is. A mesélés különösen hatékony lehet olyan szituációkban, melyekben a tapasztalatcsere, egymás tanítása, attitdűváltozás elérése a cél.

Figyelmedbe ajánljuk