Rossz idő van odakint, mit csináljunk otthon a gyerekekkel?

Éppen hogy csak beindult volna végre a kellemes tavaszias időjárás, amikor hirtelen minden újra rosszra fordult…
Beborult az ég, felkerekedett a szél, visszaesett a hőmérséklet és megérkeztek az eső felhők is. Ezért ma arra a témára keressük a lehetséges válaszokat, hogy a szürke és hűvös időjárásnak köszönhetően, milyen kreatív foglalkozásokat tudunk kitalálni otthonra, a gyerekek szórakoztatására?

1.) Rajzolás: köztudott, hogy minden gyerek imád festegetni, rajzolni, firkálni. A rajzolás az érzelmi és értelmi fejlődés egyik meghatározó lépcsőfoka és eszköze. A gyerkőcök mindig azt vetik papírra, ami éppen lejátszódik a kis lelkükben, vagy képződik a képzeletükben.  Adjunk nekik ezúttal különböző témákat. Kérjük meg őket, hogy olyan műveket készítsenek, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak az általatok választott témákhoz (Föld napja, Gyereknap, Anyák napja, stb.)

2.) Sütés-főzés: irány a konyha! A közös ételkészítés generációkat átfogó hagyománnyal bír, szinte minden családban. Miért éppen ti hagynátok ki ezt a remek mókát? Válasszatok olyan ételeket, amelyekről tudjátok, hogy csemetétek is szívesen fogyasztja, így még izgalmasabb lesz számára az elkészítési folyamat. Mindenekelőtt azonban ne feledkezzetek meg a konyha- és maga a munkafelület biztonságossá tételéről!

3.) Dekorációkészítés: igaz, hogy jelenleg túl vagyunk minden nagyobb ünnepen, de mint tudjátok, dekorációból sosem elég! Készíthettek szülinapi dekorációs díszeket, tavasz, nyár, ősz vagy télköszöntő ajtó- vagy asztali díszeket, lógó vagy pörgős díszeket és szinte bármilyen alkalomra, ami éppen eszetekbe jut. Inspirálódjatok bátran az interneten. Vásároljátok meg a hozzávalókat és indulhat is a közös kreatívkodás.

4.) Mozgásra fel! Olykor rengeteg energia gyülemlik fel egy kisgyermek testében és ilyenkor, ha nem tudsz vele kimozdulni, bizony ki kell találnod, hogyan és mivel tudnád hasznosan levezetni erőtartalékait. Remek megoldás lehet az otthoni torna, vagy akár egy közös tánc koreográfia. Az önfeledt mozgás felpezsdít, felszabadít és mindemellett még gyermeked mozgáskoordinációjának megfelelő fejlődéséhez is hozzájárul.

5.) Tanuljatok valami újat! Ha már egyszer úgysem lehet kimozdulni, kuckózzatok be egy pihe-puha pokrócba, helyezkedjetek el kényelmesen és tanuljatok kedves mondókákat, aranyos verseket és vidám kis dalokat.

(+1) Kincskeresés: Rejts el a lakásban bizonyos tárgyakat, amelyeket gyermekednek egy térkép segítségével meg kell találnia. Szándékosan nem az édességet hoztuk fel példának, hiszen a gyermekek számára nem a megtalált tárgy értéke, hanem sokkal inkább maga a játék a fontos! Készíthetsz neki a játékhoz kavicsokat, amelyekre filctollal rárajzolod a kalózok jelét, ezeket kell majd megtalálnia a lakás különböző pontjain. Segítségül pedig jól jön egy kézzel rajzolt térkép is, amely alapján csemetéd elindulhat a felderítő útra.

Jó szórakozást és a rossz idő ellenére is kellemes időtöltést kívánunk mindenkinek! 🙂

Megosztom ezt a bejegyzést:

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Figyelmedbe ajánljuk