Házimunka közösen a csemetékkel – nyűg vagy szórakoztató játék?

Belegondolva a gyerekekkel való közös házimunkába, lehet, hogy  elsőre kapásból azt mondanátok, inkább hagyjuk, elvégzem gyorsan egyedül amit kell, így legalább senki nem lesz láb alatt. Van benne némi igazság, de véleményünk szerint hosszú távon mégis megtérül, ha már egészen kicsi koruktól arra szoktatjuk és neveljük őket, hogy segítsenek nekünk a házimunkában és játékosan bevonjuk őket a feladatokba.

Korukhoz és képességeikhez mérten adjunk nekik olyan feladatokat, amelyeket sikeresen el tudnak végezni, hiszen ha kudarcot élnek meg a túlzó elvárások miatt, az könnyen elvenné kedvüket a további együttműködéstől.
Tartsuk szem előtt, hogy bár kezdetben sok türelmet és még több időt vesznek igénybe a közös munkálatok, idővel mégis valódi megkönnyebbülést fog jelenteni, ha nem kamaszkorban kell elmagyarázni nekik, mi fán terem a porszívó vagy éppen hogyan kell zöldséget hámozni.

A házimunka még hasznos is lehet gyermeked fejlődésének, hiszen tudtán kívül fejleszti a finommotorikát, a nagymozgásokat és a sorrendiség fogalmának kialakulását is. Ezen felül, ha már egészen kicsi korától arra tanítod őt, hogyan működjön együtt veled, hogyan osztozhattok a feladatokon, felnőtt korára a munka világában egyértelműen tudni fogja, mit jelent a hatékony csapatmunka. Mindemellett segítőkészségének köszönhetően a családi közösség hasznos tagjának érezheti magát. Éppen ezért is fontos mindig szépen megdicsérni őt, minden gondosan elvégzett feladat és munka után!

2-3 éves korban:
Adjunk olyan feladatokat, amiket egy kis gyakorlás után jó eséllyel akár egyedül is elvégezhet és látványos eredménnyel jár.
Ilyen pl. az asztal letörlése egy vizes kendővel, a játékok elpakolása, virágok megöntözése, szemét kidobása, stb.

4-6 éves korban:
Már kicsit összetettebb feladatokat is kiszabhatunk, mint pl. az asztal megterítése vagy leszedése, a zoknik párosítása és szekrénybe pakolása, portörlés, söprés, beágyazás, háziállatok etetése, törölgetés a mosogatásnál, kipróbálhatjuk a közös sütés-főzés örömét, stb.

6-12 éves korban:
Kisiskolás korban a teljesítményre helyeződik át a hangsúly és a gyermekekben felerősödik a megfelelési vágy, tehát már bátran próbálkozhatunk állandó, rutinfeladatok kiosztásával, mint pl. ruhák hajtogatása, porszívózás, mosogatógép ki/be pakolása, gyomlálás a kertben, vásárolt élelmiszerek elpakolása, kutyasétáltatás,  ágynemű csere, egyszerűbb ételek elkészítése, stb.

12 éves kor felett:
Ebben a korban már ki lehet szabni a felelősségteljesebb feladatokat is, mint pl. bevásárlás, fűnyírás, különböző kerti munkák, autómosás, ablakmosás, fürdőszoba takarítás, fiatalabb testvérek felügyelete, stb.

Gyermekként a házimunka nem nyűg, sokkal inkább egy komolyabb kihívásnak és izgalmas játéknak tekintik, melyben igyekeznek helytállni és sikerélményre szert tenni. Viszont ahogy nálunk felnőtteknél, úgy a gyerkőcöknél is vannak nehezebb napok, amikor valamiért úgy tűnik nem igazán szeretnének nekünk segíteni. Nyűgös mert nem aludt jól, rossz vagy megterhelő napja volt az oviban / suliban, fáradt  vagy kedvetlen – ilyenkor természetesen nem kell minden áron erőltetni a közös munkát, de ha mégsem szeretnénk elsőre feladni a próbálkozást, kisebb gyerekeknél jól bevált módszer ha közben mesevilágba kalauzoljuk őket. 🙂
Ez mit jelent? Légy kreatív! Találj ki színes történeteket, meséket, melyekben játékosan elmagyarázod neki – mit, miért csináltok – így sokkal nagyobb örömmel és izgalommal veti majd magát bele csemetéd a közös munkálatokba. 🙂

Megosztom ezt a bejegyzést:

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Figyelmedbe ajánljuk